1 octombrie - Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului la san

1 octombrie - Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului la san

În lumea de azi o femeie din 8 are riscul ca pe timpul vieții să dobândească un cancer mamar.La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare sfert de oră o femeie moare din cauza acestei afecțiuni. Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei în toată lumea, dupa cum o arată statisticile internaționale de specialitate (Globocan 2012) atât în țările dezvoltate cât și în cele mai puțin dezvoltate.

Nr crt

Zona geografica

Cazuri incidenta

Cazuri mortalitate

1

Mondial

1 671 149

521907

2

SUA

232714

43909

3

Europa

458718

131347

4

Romania

8981

3244

Cancerul de san nu poate fi prevenit, însă poate fi diagnosticat precoce, într-un stadiu care poate fi vindecat 90 % cu mijloacele actuale. Pentru mobilizarea femeilor în a desfășura activități care să ducă la depistarea precoce a cancerului de sân,  ziua de 1 octombrie a fost declarată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului  mamar.

Există multe activități pe care le poate efectua orice femeie în scopul depistării precoce a bolii și a diminuării factorilor de risc ai apariției acesteia. Între acestea enumerăm:

 - Menținerea greutații în limite normale printr-o dietă echilibrată și variată și prin activitate fizică regulată;

- Reducerea  din dietă a grăsimilor și a dulciurilor.;

- Diminuă (preferabil renunță la) consumul de alcool și tutun;

-Alăptează copilul la sân cel puțin 6 luni;

-La menopauză urmează tratament de substituție hormonală, după sfatul medicului;

- Efectuează lunar autocontrolul sânilor și  la cea mai mică anomalie sesizată față de normal cere avizul medicului specialist.

- Mergi anual până la 40 ani pentru efectuarea unei ecografii de sân, iar după 40 de ani  programează-te și la un examen mamografic la fiecare 2 ani.

-Prezintă-te de urgență la medic în cazul observării unor secreții mamelonare, indiferent de culoare, apărute în afara sarcinii.

Cere sfatul medicului în situația în care există în familie , pe linie maternă cazuri de cancer de săn sau de ovar (bunici,mătuși surori). Există posibilitatea ca aceste cazuri să fie datorate unor mutații genetice și medicul vă va îndruma ce analize să faceți pentru a constata dacă și dumneavoastră sunteți afectată de această mutație genetică.

În acest fel puteți contribui la menținerea sănătății și veți avea o șansă mult mai mare de a descoperi precoce o posibilă afecțiune malignă a sânului, care tratată la timp,  crește procentul  de vindecare.

0 Comentarii

Lasa un comentariu