Protocoale

  • Protocol de profilaxie a anemiei feriprive la gravida - download
  • Protocoale pentru profilaxia anemiei si rahitismului la copil - download
  • Recomandari pentru o alimentatie sanatoasa la copilul mic - download
  • Protocol de diagnostic in obezitate - download
  • Retinopatia de prematuritate - download
  • Promovarea alaptarii - download
  • Recomandari pentru o alimentatie sanatoasa la copilul mic - download
  • Indrumar privind screeningul obezitatii la copil

Starea nutritionala a unui copil se evalueaza prin determinarea unor indicatori antropometrici care se raporteaza la valorile din nomograme.In ceea ce priveste supraponderea si obezitatea indicatorul folosit in diagnostic este Indicele de Masa Corporala (IMC).

IMC=[(GREUTATEA IN KG) / (INALTIMEA IN METRI X INALTIMEA IN METRI)]

  • Un copil este supraponderal daca are un Indice de Masa Corporala ace se afla in intervalul dintre percentile 85 si percentile 94 (pe nomograma de percentile) sau are un Indice de Masa Corporala egal sau mai mare de o deviatie standard (DS) si mai mic de doua deviatii standard (pe nomograma DS)
  • Un copil este obez daca are un Indice de Masa Corporala egal sau mai mare decat percentile 95(97), egal sau mai mare decat doua deviatii standard.

Determinarea IMC-ului poate fi folosita atat in scop de screening a supraponderii si obezitatii cat si in scop de supraveghere. Programele de screening evalueaza cu ajutorul IMC statusul nutritional al fiecarui copil in parte pentru a-I identifica pe cei expusi la risc si a oferi parintilor informatii pentru a-i ajuta sa actioneze adecvat.

  • Alimentatia sugarului- Indrumar pentru medicii de familie

 Alimentul ideal pentru nou-nascut si sugar este laptele de mama.
Imediat dupa nastere nou-nascutul sa fie asezat pe burta mamei astfel ca mama si copilul sa se odihneasca impreuna dupa eforturile depuse la nastere
Alaptarea are avantaje incontestabile atat pentru copil cat si pentru mama:

  • Laptele uman constituie alimental perfect adaptat nevoilor de crestere si dezvoltare ale sugarului in primele 6 luni de viata prin componentele nutritive adaptate cantitativ si calitativ nevoilor si posibilitatilor de digestie ale acestuia;
  • Laptele uman asigura o protectie antiinfectioasa si antialergica – sugarul alaptat fiind mai rezistent la infectii;
  • Laptele uman – practice steril, este un aliment “viu” furnizand toate vitaminele, enzimele, lg si alti factori de aparare care-l contine.
  • Alaptarea – este comoda pentru mama (nu necesita echipament special, sterilizare, timp de preparare)
  • Alaptarea are un important rol psihoemotional – consolideaza legatura afectiva dintre mama si copil
  • Alaptarea – confera mamei o protectie impotriva cancerului de san si are actiune contraceptive (amenoree de lactatie);
  • Cantitatea de lapte al mamei creste parallel cu nevoile sugarului, adaptandu-se nevoilor acestuia;
  • Cresterea concentratiei de grasimi – la sfarsitul suptului – determina senzatia de satietate – prevenindu-se supraalimentatia;
  • Intarcarea precoce poate determina un traumatism psihoafectiv la copil si poate fi responsabil de unele tulburari de comportament ulterior.
  • Alaptarea a dus la scaderea mortii subite care poate aparea la sugarul alimentat artificial;
  • Sub aspect economic alimentatia la san este de 2-3 ori mai ieftina decat alimentatia artificiala;
  • Alaptarea inseamna un consum de aproximativ 600 kcal/zi ceea ce determina folosirea grasimilor accumulate de mama in timpul sarcinii mentinand astfel silueta mamei.

Alimentatia sugarului nascut prematur

  • Copilul nascut prematur are nevoie de:
  • Mai multe lichide, calorii, proteine, minerale si vitamine decat un copil nascut la termen;
  • Mese mai dese si in cantitate mai mica;
  • Alimente de buna calitate pentru a creste si a se putea apara de infectii
  • Copilul nascut prematur poate avea probleme nutritionale: anemie, rahitism, risc crescut de sangerari;