Pliante si brosuri

Carnetul Gravidei
Alimentatia la san

Avantajele alimentatiei naturale

Pentru copil:

  • Laptele de mama este usor de digerat si utilizat efficient pentru o crestere si dezvoltare armonioasa;
  • Protejeaza impotriva infectiilor respiratorii,otice si digestive;
  • Scade riscul de anemie si rahitism la sugar si pe cel de obezitate la copilul mare;
  • Protejeaza impotriva alergiilor;
  • Scade riscul de moarte subita;
  • Dezvoltare emotionala coefficient de inteligenta si integrare sociala mai bune;

Pentru mama :
        Pe termen scurt:

  • Contracta uterul, reduce sangerarile astfel incat scade incidenta anemiei postpartum;
  • Ajuta la pierderea excesului de greutate depus in sarcina;

Pe termen lung:

  • Spatierea nasterilor (planificare familiala);
  • Scade riscul de cancer ovarian si posibil de san;
  • Ofera mamei si copilului libertate de miscare;
Alimentatia sugarului- Sfaturi pentru parinti

Nu este usor sa intri in rolul de parinte, trebuie ceva timp atat pentru copil si parinte sa se armonizeze. Primele sase saptamani sunt pentru cunoasterea reciproca dintre mama si copil.
Nou-nascutul nu doar doarme si mananca-asa cum multi si-ar inchipui. El pretinde mult contact corporal si uneori vrea sa suga la fiecare jumatate de ora.Contarr pretentiilor exprimate de sugar apar o multime de sfaturi de la peroane cu “experienta”, odata ajunsa mama cu copilul acasa.Insa este bine de stiut ca bebelusul isi exprima prin plans nevoile, fie ele fizice, emotionale sau cognitive, iar prin alaptare ii satisfacem toate aceste nevoie simultan. De aceea, alaptarea nu trebuie ingradita sub niciun motiv nici ca durata, nici ca frecventa. Alaptati copilul la cerere si veti asigura bunastarea fizica emotionala si mentala a acestuia.
Alaptat la cerere, copilul va fi linistit,fericit, va avea incredere in mama sa. Dimpotriva, daca va fi lasat sa planga, copilul va fi agitate, nemultumit, anxios si temator pentru ca nu primeste raspuns la exprimarea nevoilor sale.
Laptele de mama este alimental ideal pentru sugar continand toate principiile nutritive intr-o forma usor asimilabila de catre sugar. Laptele de mama:

  • Asigura cresterea, dezvoltarea fizica si emotionala armonioasa a sugarului;
  • Previne infectiile respiratorii si digestive;
  • Scade riscul alergiilor.

Pentru a putea alapta sugarul in mod corespunzator, se recomanda ca femeia sa se hraneasca adecvat inainte si in timpul sarcinii, astfel:

  • Sa manance ce doreste in cantitati convenabile;
  • Alimentele sa fie sarate dupa gust, fara excese, sa se foloseasca numai sare iodata, nu este indicat sa se modifice consumul de sare;aportul de iod pe care il adduce sarea de masa asigura buna dezvoltare a fatului;
  • Sa evite alimentele conservate prin sare;
  • Dieta sa fie controlata prin urmarirea riguroasa a curbei ponderale care trebuie sa fie superioara cu 10,12,5 kg fata de cea avuta inainte de sarcina;
  • Alimentele sa fie intr-un echilibru intre produsele animale (carne, oua, lapte si preparate din lapte) si cele vegetale (in special fructe si legume variate);
  • Din a doua jumatate a sarcinii sa se administreze zilnic profilactic 30-60 mg fier elementar si acid folic.

Alimentatia pentru gravida sanatoasa trebuie sa cuprinda intr-o zi:

  • Legume (4-5 tipuri)-400 g;
  • Fructe (2-3 tipuri)-200-400 g;
  • Paine, cereale, cartofi, legume uscate - la fiecare masa;
  • Carne(vita, porc, pasare, peste) – 100-160 g;
  • Lapte – 500-1000ml, echivalent in lactate (branza, iaurt);
  • Carne (porc, pasare, peste) – 100-160 g si oua;
  • Apa


Cum se realizeaza corect alimentatia la san:

  • Momentul punerii la san a nou-nascutului se recomanda a fi imediat dupa nastere;
  • Intervalul ideal pentru primul supt sunt primele 30 de minute dupa nastere;
  • Ritmul alaptarii este dictat de sugar ceea ce inseamna ca alaptarea se face “la cerere” fara orar;
  • Frecventa alaptarilor la nou-nascut este de 8-16 ori/zi in prima luna de viata;
  • Durata eficienta a unui supt este de 10-20 minute la fiecare san;
  • Regugitarea unei cantitati de lapte sau sughitul nu au o semnificatie patologica, nu trebuie investigate sau tratate!
  • Prematurul are si el nevoie de lapte matern;
  • La premature frecventa si volumul de lapte pentru fiecare masa se va stabili in functie de toleranta sa digestiva.


Semne care confirma ca sugarul primeste suficient lapte:

  • Scutece ude: 5 sau mai multe in 24 de ore
  • Scaune: 4-8/zi
  • Intre supturi copilul este multumit;
  • Cresterea in greutate in medie este de 250 g la doua saptamani


Colectarea manuala a laptelui
O mama trebuie”sa se mulga” din mai multe motive, printre care:

  • Pentru a-si creste secretia lactata si durata alaptarii;
  • Pentru a asigura mesele copilului atunci cand el nu poate suge sau in perioada in care trebuie sa fie plecata de acasa;
  • Pentru a preveni sau usura angorjarea mamara.

Laptele muls si colectat se poate pastra, in conditii foarte igienice, la frigider pana la 12 ore.


Alimentatia artificiala
Implica inlocuirea laptelui matern cu formule de lapte in conditii speciale. Alimentatia artificiala impune un program de mese care respecta ritmul de golire si capacitatea de digestie a formulelor de lapte.
Se va incepe cu opt mese pe zi si se va scade treptat numarul lor pana la 5 mese la varsta de cinci luni cand incepe diversificarea.
Se vor alege formule adecvate varstei:
-formule de start(de inceput) pentru sugarul cu varsta mai mica de 4-6 luni
-formule de continuare pentru sugarul cu varsta mai mare de 6 luni;
Alegerea alimentatiei artificale se va face doar in conditii speciale si la indicatia medicului. Laptele de vaca nu este considerat acceptabil pana la varsta de doi ani!


Diversificarea alimentatiei

Alimentatia diversificata inseamna trecerea treptata la alimente consistente oferite sugarului cu lingurita. Varsta optima a diversificarii este de 5 luni jumate-6 luni.
Cand se introduce un aliment de diversificare trebuie sa respectati urmatoarele conditii:

  • Sugarul sa fie perfect sanatos;
  • Sa se foloseasca lingurita
  • Sa existe un ragaz de 4-7 zile intre alimentele nou introduce (interval socotit optim pentru eventualele fenomene de alergie alimentara);
  • Sa nu se introduce in aceeasi zi doua alimente noi;
  • Sa se evite, folosirea inaintea varstei de 7 luni jumate-8 luni a fainurilor cu gluten (grau, orz, ovaz, secara), preferandu-le pe cele de porumb, orez, tapioca. In acest fel se evita aparitia precoce a manifestarilor digestive din celia-chie, boala conditionata genetic cu denutritie si diaree cronica;
  • Nu se adauga sare in alimentatie pana la doi ani;
  • Alimentul nou introdus va fi propus si nu impus (se evita anorexia psihogena).

Pentru sugarul sanatos si dezvoltat normal primul aliment introdus va fi piureul de legume (morcovi, rosii, ardei, cartof, dovlecel, telina, pastarnac, Frunze verzi, salata, stevie, spanac, o ceapa care se scoate dupa fierbere).
Piureul de legume este de preferinta a fi preparat in oala sub presiune sau abur cu mixarea cat mai fina a legumelor fierte cu putina zeama in care s-au procesat pana la consistenta unei smantani groase. Initial piureul va fid at ca atare urmand sa fie imbogatit in cateva zile si in mod progresiv cu:

  • Unt/ ulei de masline;
  • Carne de pasare/ vita/ curcan oferita de 4 ori pe saptamana;
  • Frunze crude tocate de marar si patrunjel verde pentru aportul de vitamina C.

Ulterior, dupa 8 luni, piureul de legume se poate imbunatati cu broccoli, fasole verde, mazare. Galbenusul de ou va fi oferit progresiv de 3 ori/ saptamana fiert 10 minute in zilele cu piure de legume fara carne. Pestele alb fara oase se va da in jurul varstei de 1 an.

  • De la varsta de 6 luni, alimentele complementare vor inlocui progresiv o masa de lapte. Initial acoperirea necesarului unei mese se realizeaza prin insumarea alimentului complementar la care se adauga laptele de mama sau lapte formula pana la o inlocuire totala a laptelui cu un aliment consistent;
  • Piureul de legume va inlocui treptat mesele de lapte oferite in intervalul 12-14;
  • A 2-a masa complementara va inlocui masa de lapte oferita deobicei la orele 9-10 si va fi formata din fructe. Fructele vor fi pasate sau rase pe razatoare de plastic/ sticla;
  • Fructele oferite sugarului sunt mere, banana, suc de portocale, pere, piersici, caise, pepene galben, etc.;
  • Se vor evita pana la un an fructele recunoscute cu potential allergic( capsune, zmeura, fragi, kiwi);
  • Nu se va adauga zahar fructelor;
  • Ultima masa de diversificare va fi cea oferita in intervalul orar 16-18 si va fi alcatuita din cereale fara gluten pana la 7 luni jumate-8 luni (produse imbogatite cu fier si vitamine adresate sugarului) sau orez pasat cu branza de vaci, produs preparat in gospodarie.
  • Dupa varsta de 7 luni jumatate-8 luni se pot introduce fainurile cu gluten (produse imbogatite adresate special sugarului) sau biscuitii simpli fara crema, aditivi si paine integrala sau cu multicereale.
  • Cerealele sunt sursa energetica importanta
  • Dupa varsta de 7 luni, masa de cereale poate fi alternanta cu iaurt (atentie cu termenul de expirare scurt) care poate fi imbogatit facultative cu cereale si fructe proaspete.
  • Mierea de albine nu se administreaza copilului sub un an existand un risc de contaminare cu clostridium-botulinicum.
  • In final sugarul va avea 5 mese a cate 150-200 gr cu urmatoarea compozitie:
  • Dimineata si seara san sau/si formula lapte
  • Ora 9-10 piure de fructe
  • Ora 12-14 piure legume cu careen/ou/unt/ulei
  • Ora 16-18 cereale

Laptele de vaca se poate introduce in alimentatie dupa varsta de 1 an(optim 2-3 ani).
Pana la 3 ani, se recomanda a fi evitate urmatoarele produse:

  • Bauturi racoritoare si cu arome de fructe din comert (risc de alergie);
  • Rantasuri, condimente, alimente fast-food
  • Alimente care provoaca aspiratii (alone, migdale, boabe de porumb, floricele, bomboane);
  • Alimente alergizante( ciocolata, caco, etc.)
  • Sare nu se da copilului pana 2 ani
  • Preparatele industriale (papele la borcan) se pot folosi in alimentatia sugarului.

Alimentatia mamei care alapteaza

  • Gustul laptelui matern este usor influentat de alimentatia mamei, sugarul alimentat la san este expus unor gusturi variate inca din primele zile de viata.:
  • Nu exista alimente absolute interzise mamei, reactia nou nascutilor la modificarea de gust a laptelui este foarte variata;
  • Nou nascutii pot da semen de agitatie si de refuz relative al sanului daca in alimentatia mamei sunt introduce alimente ca: usturoi, ceapa, varza, conopida, broccoli, portocale;
  • Cafeaua, ceaiul negru si ciocolata intra in categoria alimentelor ce produc iritabilitate si agitatie la unii nou-nascuti. Alcoolul ingerat de mama este secretat in laptele de mama in proportie importanta de aceea este indicat a nu se consuma in timpul alaptarii.
  • Fumatul matern conduce la scaderea cantitatii de vitamina C din laptele matern si la cresterea riscului de moarte subita a sugarului. 
Alergia la proteinele laptelui de vaca

Obezitatea de la risc la decizia terapeutica informata

Pentru a face fata expansiunii obezitatii si a complicatiilor sale inca din perioada copilariei,in tara noastra in cadrul Programului National de Sanatate a Femeii si Copilului a fost introdus screeningul obezitatii la copilul de 6-7 ani si 12-13 ani.
Persoanele cu obezitate au un risc crescut pentru afectiuni grave:

  • Hipertensiune arteriala: 43,7%dintre persoanele obese au hipertensiune arteriala fara de 20,3% dintre persoanele cu greutate normala;
  • Diabet zaharat: 12,6% dintre persoanele obese au diabet zaharat fata de 3,2%din persoanele sanatoase;
  • Dislipidemie, (cholesterol total crescut, LDL-colesterol, trigliceride crescute, sanguine crescute);
  • Cardiopatie ischemica-infarct miocardic: 11,4% dintre persoanele obese fac atac de cord fata de 5% persoanele cu greutate normala;
  • Riscul pentru boli cardio-vasculare la adult este mai mare daca subiectul a fost obez in perioada copilariei, chiar daca a devenit ulterior normoponderal;
  • Astm bronsic: 15,1%dintre obezi au astm bronsic fata de 11,2%persoane cu greutate normala;
  • Cancer de san, uter, ovar, colon
  • La femeile obeze pot sa apara: ovar polichistic, tulburari menstruale, infertilitate, complicatii in sarcina, malformatii ale fatului, moarte intrauterine a fatului;
  • La barbati obezitatea poate fi insotita de: hipogonadism, incontinenta urinara, depresie
Ciclurile de dezvoltare ale fiintei umane
Stima de sine si dezvoltarea emotionala a copilului
Etapele dezvoltarii prenatale a copilului
Conceptia copilului
Planificarea familiala si contraceptia
Retinopatia Prematurului
Cum se produce un atac de astm
Alergia la proteinele laptelui de vaca

Accepta-te asa cum esti

 

Cum sa faci fata presiunii celor din jur

Gandirea pozitiva

Gestionarea pozitiva a furiei

Mereu invingator

Alimentatia sanatoasa

Siguranta pe internet